Vragen en antwoorden over het zonnedakproject
Waarom zou ik meedoen?
Meedoen kan om verschillende redenen. Bijvoorbeeld als je duurzame energie wilt opwekken maar je geen geschikt dak hebt. Deelname aan dit project is dan een manier om toch lokaal zonnestroom op te wekken.
Ook als je al zonnepanelen hebt, heeft het zin om mee te doen aan het zonnedakproject in Taarlo. We kunnen met lokale opwek, net als de ruim 1000 andere energiecoöperaties in Nederland, een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie. Met dit project kunnen we samen 35.000 kWh per jaar opwekken. Daarnaast kunnen we met de opbrengst van het zonnedakproject eventueel andere initiatieven op het gebied van duurzaamheid voor het dorp ondersteunen.
Wat kost deelname en hoe snel verdien ik mijn inleg terug?
Je kiest zelf hoeveel je inlegt. Investeren kan al in ¼ paneel, maar je kunt ook meerdere panelen kopen. De prijs per paneel is pas zeker als we offertes hebben, maar zal rond de 450 – 500 Euro liggen. Dit is inclusief plaatsing, onderhoud, verzekeringen, opstalvergoeding enzovoort.
De financiële opbrengst van onze investering is sterk afhankelijk van de elektriciteitsprijs. De terugverdientijd kan variëren tussen de 5 en 12 jaar. Met de huidige marktprijs ligt de terugverdientijd zelfs onder de 5 jaar. Hoe dit op de langere termijn zal zijn is uiteraard onzeker. Na 15 jaar blijven de panelen nog gewoon stroom opwekken en leveren zo nog steeds geld op.
Kan ik mijn inleg of een deel van mijn inleg kwijtraken?
Nee, door de SCE subsidie, die voor 15 jaar is gegarandeerd, weten we dat we altijd worden beschermd tegen een laag terug-lever tarief. Hierdoor kunnen we onze inleg nooit kwijtraken.
Wat doen we met meevallende opbrengsten?
Bij meevallers zal het bestuur een voorstel doen over de besteding. Je beslist zelf als deelnemer mee over dit voorstel tijdens de Algemene Ledenvergadering.
Wat we bijvoorbeeld kunnen doen met extra opbrengsten is:
- Extra uitkeren aan deelnemers
- Sparen voor een buffer voor minder goede jaren
- Investeren in andere initiatieven in Taarlo die duurzaamheid bevorderen, zoals bijvoorbeeld opslag van elektriciteit of deelvervoer
- ………
Of een combinatie van deze voorbeelden.
Eigen panelen of meedoen met de coöperatie?
Eigen panelen zijn momenteel nog steeds aantrekkelijk vanwege de salderings regeling. Dit betekent dat je de stroom die je teruglevert aan het net over een heel jaar mag aftrekken van je jaarverbruik. Je krijgt dan de leveringsprijs voor je teruggeleverde stroom.
Aan de salderingsregeling kleeft echter een aantal bezwaren: het stroomnet raakt overbelast als er teveel stroom teruggeleverd wordt. Deze stroom is weinig waard maar je krijgt er wel de gemiddelde stroomprijs voor terug. Daarom is de regeling oneerlijk ten opzichte van mensen die zelf geen panelen kunnen leggen. Onder de streep betalen zij via hun energierekening mee aan mensen die wel panelen kunnen leggen.
Volgens een wetsvoorstel dat op 17 januari j.l. in de Tweede Kamer is behandeld, wordt vanaf 1 januari 2025 de hoeveelheid teruggeleverde stroom die je mag salderen stapsgewijs verminderd, tot de regeling in 2031 geheel stopt. Dit betekent dat eigen zonnepanelen nog steeds relatief snel terugverdiend zijn, echter de energierekening zal vanaf 2025 ieder jaar oplopen. De politiek is verdeeld over dit voorstel en het is nog niet zeker hoe en hoe snel de afbouw precies zal gaan verlopen.
Bij coöperatieve opwek is er geen sprake van de salderingsregeling, maar maken we gebruik van de SCE- subsidie. Deze subsidie wordt toegekend voor 15 jaar en wordt na afloop van ieder jaar uitgekeerd. Deze subsidie dient als een vangnet: als de stroomprijs hoog genoeg is ontvangen we geen subsidie, maar mocht de stroomprijs heel laag worden, dan krijgen we subsidie om ons project rendabel te houden.
Kortom, eigen panelen lonen, maar ook als je eigen zonnepanelen hebt zijn er goede redenen om ook mee te doen met ons coöperatieve zonnedak!
Meer vragen? Mail of bel gerust:
06-53634686